Ator Costeşti la întâlnirea tinerilor din Tg. Frumos

Viața parohiei Noiembrie 14, 2016

 

 

Într-unul din cele mai vechi târguri orășenești ale zonei Iași, o ceată de tineri din împrejurimi s-a adunat în fața bisericii Sf. Parascheva. Aici, în acest loc ne-au întâmpinat gazdele noastre. Pe un culoar se zăreau steagurile purtate de tineri ce păreau strajeri de neînfricat, vechi prieteni își dădeau mâna iar fetele cu broboadă luau blagoslovenie de la părinți. Aşteptări, emoţii, curiozitate pentru unii şi obişnuinţă pentru alţii… toate s-au risipit uşor în prin stihurile pline de har ale rugăciunii către Preasfânta Născătoare de Dumnezeu. Unii au făcut exerciţiul răbdării  iar alţii au ascultat cu evlavie  cântările Paraclisului Maicii Domnului.

A urmat o procesiune din fața bisericii până la Casa de cultură G. Ibrăileanu. S-au intonat cântece patriotice, tropare ale sfinților mucenici și imnul de stat al României Deșteaptă-te române! Toate acestea s-au desfăşurat  pe fundalul unor stropi mărunți de ploaie purtați cu asprime de vânt, acompaniați fiind de liniștea întunericului ce se așternea peste noi.

Ultima parte a evenimentului s-a concretizat într-o conferință susținută de Arhim. Nicodim Petre, având ca suport tema eroismului și a lașității. O temă provocatoare cum a fost numită la începutul discursului.Părintele Nicodim a explicat sensul și  etimologia cuvintelor: tânăr, eroism, curaj și lașitate. Tânărul este omul dominat de entuziasm, curiozitate, căutare, naivitate.

Eroul gândește pentru celălalt, se sacrifică, este ,, cel ce face fapta” . În mitologia greco-romană, eroul era un semizeu, o persoană născută dintr-o zeitate și o ființă pământeană, înzestrată cu puteri supraomenești.În continuarea discursului, părintele a evidențiat trei categorii de eroi: eroine- în persoana Ecaterinei Teodoroiu , eroi sfinți – Sfinții Martiri Brâncoveni, Sf. Ștefan cel Mare și eroi ai zilelor noastre ( exemple de mame care au renunțat la viața lor pentru a lăsa pruncul să trăiască).

Conceptualizarea eroului ,, zilelor noastre” s-a produs treptat de  la semnificația cuvântului, la modele de eroi, ca apoi să se pună în valoare fapte concrete, realizabile. Eroismul  începe de dimineață. Poți alege în a te trezi devreme pentru a salva timp sau alegi să dormi până târziu. Eroismul este renunțarea la comoditate, a face binele programat, a învăța la școală. Eroii sunt cei care spun NU păcatului. Exercițiul eroismului începe de acum. Înseamnă a crea ceva nou, e ca o carte cu foile albe: așteaptă să fie scrisă cu idei, cu fapte.Eroismul este smerenie, spunea părintele, aducând la cunoștință cuvintele unei scrisori:

"Când credeai că nu te văd, ai pansat aripioara unei vrăbiuţe, şi astfel am înţeles că trebuie să-ţi fie milă de animale!

Când credeai că nu te văd, mi-ai preparat prăjitura mea preferată şi am învăţat că lucrurile aparent neînsemnate, pot fi daruri importante în viaţa noastră!

Când credeai că nu te văd, m-ai sărutat pe obrăjori, m-ai învelit cu păturica, şi am înţeles că sunt iubit!

Când credeai că nu te văd, ai rostit o rugăciune şi am învăţat că există Dumenezeu cu care pot sta de vorbă!"

Lașitatea este teama de responsabilitate. Dacă eroul face ceva, se autodepășește pe sine, lașul mereu pune pe locul I bunăstarea sa. Nu-i place să se implice, să creeze, să facă ceva pentru celalalt.

Curiozitatea este specifică tinerilor, astfel aceștia și-au luat curajul în dinți și au adresat întrebări părintelui invitat. Care este limita eroismului? Ce înseamnă a fi tânăr frumos? Cum se înfrumusețează omul? Cum ne împrietenim cu sfinții? Putem crea ceva de unul singur? Preoții sunt eroi? Cum putem deveni eroi? etc.

La final, tinerii care s-au pregătit și-au arătat talentul pe scena casei de cultură. De la Ator Costești au participat Vlad și Narcis cu piesa ,, Păcală și negustorul”.

Întâlnirea ce a avut loc la Târgu- Frumos, ne-a arătat, prin prezența a zeci de tineri,  că aceştia au nevoie de modele,  că îşi doresc să fie încurajaţi şi ajutaţi să devină eroi ai propriei vieţi .     Viziteu Cristina  (vicepreşedinte Ator Costeşti)