Sf. Ierarh Nicolae și prietenii săi

Viața parohiei Decembrie 10, 2016

„Sfântul Ierarh Nicolae a fost smerit, postitor, a însetat de dreptate şi a fost şi milostiv. El a împlinit programul «Fericirilor» care este programul mântuirii în Împărăţia Cerurilor în această viaţă. De aceea se citesc «Fericirile» atunci când el este pomenit. El este pomenit ca ierarh, dar şi ca un cuvios. El este un om al evlaviei şi un om care cunoaşte că fericirea omului vine din însăşi prezenţa harului lui Dumnezeu în el.” Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române

Galerie Foto

Biserica Ortodoxă Română îl sărbătoreşte la 6 decembrie pe Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei. Sfântul Nicolae, supranumit „Făcătorul de minuni”, patron al Greciei şi al altor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, numele lui fiind legat de dărnicie şi compasiune, dar şi de cadourile aduse copiilor. Este considerat ocrotitorul copiilor, în special al celor săraci, dar şi al marinarilor, al brutarilor, al fetelor nemăritate şi al celor acuzaţi pe nedrept.

O sărbătoare plină de încărcătură duhovnicească, în cinstea căreia zeci de credincioşi din comuna Săvinești au trecut pragul sfintei Biserici ”Sf. Voievozi”.

La Sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, părintele Petru Munteanu a rostit un cuvânt credincioşilor prezenţi la Sfânta Liturghie. Părintele paroh le-a evocat viaţa Sfântului, precum și perioada frumoasă în care ne aflăm, și anume, Postul „Darurilor”.

„Suntem în perioada cea frumoasă a postului, iar Postul Nașterii Domnului este numit Postul „Darurilor”. Acesta se referă la sărbătoarea care va încheia postul acesta și anume, Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Iisus Hristos. Această sărbătoare este, de fapt, împlinirea postului și ne arată marele dar pe care Dumnezeu ni-l face nouă, tuturor, prin întruparea Sa, prin nașterea Lui. Astăzi îl rugăm pe Sf. Ierarh Nicolae, care ne blagoslovește din icoana bisericii noastre, să ne ierte că deseori cădem în slabă credință sau în mare îndoială, să ne ierte și să ne îndure și să fie cu noi așa cum a fost cu tot neamul creștinesc, să ne învețe pe noi starea aceasta de milostenie pe care am trăit-o în copilăria sau în tinerețea noastră și să o dăm celorlalți, a venit Sfântul și ghetuțele au fost puse la ușă și ne-a bucurat copilăria și viața. Să dăm și noi mai departe starea aceasta de ucenicie pe care Sf. Ierarh Nicolae ne-a dăruit-o nouă, ucenicia milostivirii și bunătății, a iertării și împăcării, a credinței și mântuirii. Înțelegem, astfel, că Sf. Ierarh Nicolae este cel mai mare prieten al nostru”, a rostit părintele Petru Munteanu în cuvântul de învățătură adresat celor prezenți la Sfânta Liturghie.

Surpriză mare pentru copiii, dar și pentru adulții aflați în sfânt lăcașul de cult. ”Ucenicii lui Moș Nicolae” și-au îndeplinit misiunea și anul acesta. Au oferit celor mici, dar și mămicilor sau tăticilor, și bunicilor câte un pachețel cu dulciuri și fructe, pregătite prin grija părintelui paroh și a unuia dintre susținătorii activităților filantropice ale parohiei, și anume, Societatea Comercială PESCADO SRL din Buhuși. Au fost împărțite 120 de cadouri, pentru a nu trece sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae fără a lăsa un zâmbet și în parohia săvineșteană

La finalul Sfintei Liturghii, părintele Petru Munteanu a felicitat pe toți cei care îşi sărbătoresc astăzi ziua onomastică: „Tuturor le dorim astăzi mulţi și binecuvântați ani, cu sănătate și sporire, ”Mulți ani trăiască!”.

Sfântul Nicolae în tradițiile populare

Una din cele mai îndrăgite sărbători din timpul anului e cea închinată Sfântului Nicolae. În tradiţia populară, această zi marchează sfârşitul anului vechi, iar oamenii se pregătesc pentru un nou început, în care să-şi pună în gând să devină mai buni şi mai înţelepţi. Tocmai pentru a marca acest nou început, se obişnuieşte să fie oferite şi daruri. De altfel, e obiceiul cel mai cunoscut care se practică de Sfântul Nicolae. Nu e exclus ca printre daruri să se regăsească însă şi o nuieluşă.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mică în a doua jumătate a secolului al III-lea. A participat în calitate de Episcop la primul Sinod Ecumenic, desfășurat la Niceea, în anul 325, când l-a mustrat pe Arie pentru rătăcirea sa.

Conform tradiţiilor populare, Moş Nicolae apare pe un cal alb, făcând astfel trimitere la prima zăpadă care cade la începutul iernii, ajută pe toţi cei nevoiaşi, orfanii şi văduvele, este stăpânul apelor şi salvează corăbierii de la înec, protejează soldaţii pe timp de război.

În Europa, în preajma secolului al XII-lea, ziua de Sfântul Nicolae a devenit atât ziua darurilor şi a activităţilor caritabile.

Arhiepiscopul Mirei Lichiei din Asia Mica, Sfântul Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni, este numit şi Tatăl Spriritual al locuitorilor din Beit-Jala, lângă Bethleem, Palestina.

Această mică localitate (14.500 locuitori) este una şi aceeaşi cu aşezarea Galem menţionată în Vechiul Testament. Există aici o comunitate continuă de creştini de 2000 de ani. Locuitorii îl îndrăgesc atât de mult pe Mar Nicola (cum este numit aici), încât a devenit patronul creştinilor din oraş, sfântul protector al localităţii. Aproape fiecare familie creştină din Beit-Jala are un Nicola în famile.

Un alt loc unde se cinsteşte ziua sfântului prin mare pelerinaj este Bari – Italia. Bari, oraşul situat pe ţărmul Mării Adriatice, în sud-estul peninsulei, este un important loc de pelerinaj întrucât aici se află biserica ce adăposteşte moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, făcătorul de minuni.

Brîndușa Dediu