25 Martie – Veștile Bune la ceas aniversar

Viața parohiei Aprilie 3, 2017

„Această zi a Bunei Vestiri este și o binecuvântare pentru familie, pentru toți părinții care dau naștere copiilor, dar și pentru cei care nu au copii, însă ajută familiile nevoiașe care au mulți copii. Deci, noi vedem că Buna Vestire este binecuvântare pentru întreaga Biserică, pentru familie, pentru copii, pentru părinți, dar și pentru maicile și părinții duhovnicești care se află în mănăstiri, pentru că ei dau naștere, prin rugăciune, prin împărtășirea cu sfintele taine, prin smerită ascultare lui Hristos, care se naște prin virtuți în sufletul nostru.” (Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române)

Buna Vestire sau Blagoveștenia este marcată în fiecare an pe 25 martie, cu nouă luni înainte de Crăciun, sărbătoarea fiind celebrată în Răsărit încă din anul 550, în timp ce la Roma s-a introdus în secolul al VII-lea.

Galerie Foto

Sâmbătă, 25 martie 2017, comunitatea din Săvinești s-a reunit pentru a celebra o dublă sărbătoare în Parohia „Sfinții Voievozi”. Este vorba despre prăznuirea Bunei Vestiri, ca început al mântuirii neamului omenesc și despre aniversarea celor 12 ani de activitate neîntreruptă în cadrul Centrului social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”. Cu dor de sfințenie și gând de mântuire, dar și cu lumina în privire, credincioșii au pășit în biserică pentru a marca sărbătoarea milostivirii lui Dumnezeu asupra oamenilor.

În această zi, în toate locașurile de cult din Patriarhia Română a fost citit textul biblic de la Sfântul Evanghelist Luca, capitolul 1, versetele de la 24 la 38, care ne prezintă momentul anunțării Fecioarei Maria, de către Arhanghelul Gavriil, că va naşte pe Mântuitorul Iisus Hristos.

Cuvântul de învățătură de după citirea pericopei Evanghelice, rostit de către părintele părintele Petru Munteanu, a accentuat faptul că această sărbătoare a Maicii Domnului este sărbătoarea începutului mântuirii noastre.

„Este Sărbătoarea Bunei Vestiri, este Vestea cea bună. Vrei să auzi veşti bune? Leagă toată viaţa ta de sărbătoarea de astăzi. Este cuvântul iubirii lui Dumnezeu adresat nouă, oamenilor, către Maica Domnului, care este reprezentanta umanităţii, a noastră, a tuturor. Când citeşti din Sfânta Evanghelie, auzi veşti bune, auzi veşti bune ale iubirii lui Dumnezeu, ale iubirii lui Dumnezeu faţă de noi, oamenii, şi-n această îmbrăţişare dumnezeiască scăpăm de veştile rele. Veştile rele, care ne paralizează, ne iau somnul, intrăm în disperare, în universul întunecos şi rece al veştilor rele, sau mergem cu vestea cea bună, astăzi, către Împărăţia lui Dumnzeu. Vestea cea bună, a iubirii lui Dumnezeu faţă de noi, oamenii. Deci, avem de ales între vestea cea bună, evanghelion- Sfânta Evanghelie sau veştile rele. Ia drumul cu Sfânta Evanghelie, cu vestea cea bună de astăzi, ca să fii fericit. Să te scuturi de toţi paraziţii fricilor, temerilor diverse, prin care caută unii oameni să conducă lumea întreagă. Să ne rupă pe noi de ce avem mai sfânt şi mai frumos, întâlnirea cu Dumnezeu, în rugăciune, în Sfânta Liturghie, în Taina Sfintei Împărtăşanii”, a reliefat părintele Munteanu.

În final, predica s-a axat pe opoziția dintre Vestea cea Bună și veștile triste de astăzi și a prezentat sărbătoarea Bunei Vestiri ca pe o mărturie peste veacuri a iubirii lui Dumnezeu pentru creația Sa și ca pe un prilej în plus de a spori dragostea noastră unii față de alții.

12 ani de activitate neîntreruptă pe tărâm social-filantropic

Ziua de 25 martie este încărcată de vești bune pentru comunitatea săvineșteană. Astfel, sâmbătă 25 martie 2017 s-au împlinit 12 ani de activitate neîntreruptă pentru Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”. Acesta, de-a lungul timpului, a adunat în jurul lui copii asistați, dar și persoane discrete și constante în susținerea activităților de la acest centru.

În acest sens, părintele paroh Petru Munteanu a declarat cu această ocazie: ”Pentru Parohia noastră, astăzi, vestea cea bună are un dublu înţeles sau să spunem, aduce un dublu eveniment, o dublă sărbătoare, pentru că astăzi se împlinesc 12 ani de activitate neîntreruptă la Centrul social-educativ „Popasul Iubirii Milostive”. Avem la Centrul social, cu ajutorul dumneavoastră, al credincioşilor, un proiect filantropic pentru 154 de copii asistaţi. Cu acest acest prilej, la acest moment emoţionant, peste măsură, dorim să vă mulţumim dumneavoastră pentru că aţi făcut posibil acest proiect social-educativ, şi prin această activitate, putem să înţelegem, de fapt, că se poate, se poate, când mărturisim Învierea lui Hristos. Dorim, dar, ca bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze casa şi viaţa şi să ţineţi tot la fel, aşa, într-o stare tainică şi discretă, susţinerea celor nevoiaşi, susţinerea celor încercaţi, să respirăm împreună, să înţelegem că Biserica de fapt nu este doar o zidire, nişte ziduri, ci Biserica suntem noi toţi, este o biserică vie, în care fiecare cărămidă adică eu, tu, celălalt, viu fiind, respiră împreună şi susţine împreună mărturisirea şi credinţa în Învierea lui Hristos”.

A urmat procesiunea către Centrul social – educativ, iar pe tot parcursul pelerinajului au fost intonate cântări religioase specifice Postului Mare şi sărbătorii Bunei Vestiri. Manifestarea s-a încheiat cu vizitarea și prezentarea Centrului, de către doamna Nicoleta Alexa, administratorul acestuia: „Bine ați venit! Mă numesc Nicoleta Alexa și fac parte din echipa Fundaţiei Solidaritate şi Speranţă – filiala Săvinești. Îmi desfăşor activitatea în calitate de administrator al Centrului social-educativ “Popasul iubirii milostive” şi al Atelierului protejat”Sf. Paraschiva”, alcătuit din persoane cu dizabilităţi, 33%, ce funcționează în cadrul Fundaţiei. Pe lângă activităţile de producţie din atelier, am dezvoltat în cadrul Fundaţiei un mic laborator de patiserie care aduce o încântare simţurilor şi numeroaselor delicii pregătite. Ca urmare a tuturor contribuţiilor, am reuşit să finanţăm proiecte umanitare ale Fundaţiei şi de a oferi zilnic o masă caldă copiilor, care provin din familii defavorizate. Anul trecut, în comuna Săvineşti, erau 86 de cazuri sociale, însă acum numărul acestora a crescut la 154, adăugându-se şi din Roznov şi Zăneşti, copii ce se  confruntă cu probleme sociale deosebit de grele, care locuiesc în condiţii improprii, fără încălzire, fără apă, adeseori fără electricitate. De obicei, se alătură şi alţi membri ai familiei, 4-7 la număr, eventual într-o singură cameră. Noi le oferim zilnic o masă caldă la cantina socială, aşa, deoarece părinţii sau tutorii lor nu reuşesc să le ofere acest lucru. Sunt 154 de suflete, destine cărora le insuflăm încredere, iubire, speranţă, oferindu-le un sens educaţional prin oferirea gratuită de rechizite şcolare, îmbrăcăminte, încălţăminte şi cu ajutorul voluntarilor ai cantinei şi personalului fundaţiei. Mai mult decât atât, ne îngrijim şi de educaţia acestor copii, prin intermediul programului de afterschool gratuit, în care le punem la dispoziţie oameni calificaţi, cu care aceştia să-şi efectueze temele, am contribuit şi la dezvoltarea artistică a copiilor, prin activităţi de pictură, poezie, serbări, scenete, aşa. Scopul proiectului nostrum este de a creşte, accesul unor copii care  se confruntă cu o situaţie de sărăcie extremă, hrană şi educaţie, oferindu-le şansa de a se dezvolta normal, şi de a se integra în societate ca viitori adulţi şi de a preveni abandonul şcolar”.

Pelerinii au fost ghidați prin toate departamentele centrului, au putut vizita Atelierul de croitori și broderie, Secția de patiserie, iar la plecare au primit câte un pachețel, din cele 250 de pachete pregătite de voluntarii și angajații fundației săvineștene. 80 dintre aceste pachete au ajuns și la bătrânii care locuiesc în Centrul pentru persoane vârstnice Roznov. Vestea Bună a ajuns și la ei.

Ziua de 25 martie 2017 este importantă și pentru faptul că se împlinesc opt ani de la înființarea filialei din Săvinești a Fundației Solidaritate și Speranță, patru ani de activitate a revistei online de dialog etic, estetic și religios intitulată „Jurnal Spiritual”, trei ani de emitere online a postului Radio Jurnal Spiritual, un an de la lansarea Editurii Jurnal Spiritual și, totodată, un an de la înființarea  postului de radio online, Radio Ciufulici, pentru cei mari și pentru cei mici. De asemenea, domnul Gheorghe Măriuța, paraclisierul bisericii „Sfinții Voievozi” din Săvinești și-a serbat aniversarea.

Brîndușa Dediu

 

Citește alte articole despre: Buna Vestire