Scurt istoric al bisericii

Istorie Iulie 16, 2012

SCURT ISTORIC AL BISERICII CU HRAMUL” SFINŢII VOIEVOZI MIHAIL ŞI GAVRIIL” DIN PAROHIA PIETRIŞURILE

            Parohia Pietrişurile face parte din satul Costeşti şi este aşezată  între şoseaua Tg. Frumos şi pârâul Bahlueţul. Numele vine de la faptul că terenul pe care este aşezat, la 1 m adâncime este din piatră.

            Biserica, aşezată în mijlocul satului, este ctitorită de boierul Ioan Strat Paharnicul(1767-1842),al cărui mormânt se află în naos,având o piatră funerară cu stemă domnească.

După tradiţia locală se spune că boierul proprietar al moşiei Pietrişurile, ducându-se la biserica de lemn din comuna Costeşti, s-a aşezat într-o strană a unui răzeş. Venind şi răzeşul, n-a pregetat şi l-a poftit pe boierul Ioan Strat Paharnicul , cu tot rangul lui de boier şi de mare demnitar domnesc, să părăsească strana şi s-a aşezat răzeşul în strană. Boierul ,mâniat de îndrăzneala răzeşului, dar dându-i dreptate, a părăsit biserica şi întors la conac în satul Pietrişurile, a dat ordin să se construiască o biserică în satul său. Astfel s-a ridicat biserica actuală,care a fost sfinţită la data de 2 mai 1814.

            Biserica este construită din piatră, atât temelia cât şi pereţii, iar bolţile sunt din cărămidă. Zidurile au grosimea de 1 m şi înălţimea de 5 m. Turnul este înalt de 13 m. Altarul este de 4/4 cu o boltă în semicalotă. Naosul de 8/5m, are o boltă în calotă.  Acoperişul turnului este în formă de mitră arhierească.

Planul arhitectural al bisericii este în stil decadent moldovenesc ,în formă de cruce, cu abside drepunghiulare laterale în naos şi cu altarul în formă de semicerc. La intrare se ridică turnul bisericii din care partea inferioară este folosită ca pronaos iar cea superioară ca şi clopotniţă.

  Catapeteasma este cea iniţială, are formă de semicerc, având dimensiunile de 6/4 m. Nu se cunoaşte numele pictorului. Pictura în ulei este în stil neobizantin.

Începând cu anul 1999, biserica a fost pictată în ulei,atunci fiind paroh preotul Florea Petrică. În 2009 biserica a fost renovată în interior şi exterior, fiindu-i adăugat un pridvor nou care a fost pictat în anul 2012. Enoriaşii din parohie se pregătesc de sărbătoare, deoarece pe data de 2 septembrie 2012, biserica va fi resfinţită, după aproape 200 de ani, de către PreaSfinţitul Calinic Botoşăneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor.